Wednesday, January 18, 2012

Apakah Shisha?

BEBERAPA mengatakan ia berasal dari Turki lebih 500 tahun yang lalu manakala yang lain mendakwa ia datang dari Syria dan India.

Dalam konteks hari ini, Shisha merujuk kepada tembakau berperisa yang digunakan dalam proses tidak menggunakan paip, juga dikenali sebagai 'gelembung Hubble' dan 'narghile'.

Tembakau direndam di dalam tatal buah-buahan seperti epal, anggur dan strawberi.

Paip terdiri daripada asas, paip, mangkuk, dan hos atau mokrofon.

Tembakau diletakkan di dalam mangkuk, yang di atas struktur paip.

Sebuah kerajang aluminium meliputi mangkuk dan kepingan arang kecil akan ditempatkan di atas kerajang, yang tercucuk menggunakan pin untuk perlahan-lahan haba tembakau.

Apabila salai menggunakan hos, licin, wap yang berbau manis ditapis melalui asas yang mengandungi air.

Ia juga datang dalam perisa bunga seperti kelapa, vanila dan meningkat.

Adakah Shisha merbahaya?

Walaupun banyak boleh berhujah bahawa tidak Shisha tidak berbahaya, pakar-pakar perubatan mengatakan selainnya.
Kuala Lumpur Jabatan Kesihatan timbalan ketua Dr Sellehudin-Abu Bakar berkata Shisha tembakau yang dicampurkan dengan sirap pekat dan perisa buah-buahan dan produk tembakau dalam apa jua bentuk mengandungi nikotin.

Beliau berkata semua produk tembakau sama-sama berbahaya kerana ia mengandungi lebih daripada 3,500 bahan kimia yang mana 200 adalah toksik dan 43 adalah karsinogenik.

"Ia adalah sukar untuk membandingkan produk yang lebih berbahaya.

"Ia bergantung kepada beberapa faktor seperti kekerapan penggunaan, bagaimana dalam penyedutan atau jika bahan-bahan lain ditambah selain tembakau itu sendiri," kata Dr Sellehudin.

Beliau menambah bahawa tidak Shisha juga ketagihan kerana ia mengandungi nikotin daripada asap rokok.

"Shisha tidak boleh membawa kepada ketagihan fizikal dan juga boleh membuat pergantungan psikologi dan biasa kepada pengguna.

"Penapis air adalah gimik. Kebanyakan bahan kimia yang toksik dan nikotin tidak larut air. Oleh itu, mereka melalui penapis dan dihidu oleh perokok, walaupun bahan-bahan perengsa yang lain, yang larut air, akan mendapat ditapis. "

Sementara itu Reuters melaporkan minggu lepas bahawa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengumumkan bahawa satu sesi Shisha tidak menghasilkan bersamaan pengambilan nikotin lebih daripada satu pak rokok.

Ia juga melaporkan bahawa asap Shisha yang tertangguh semua karsinogen asap rokok sambil menambah lebih banyak karbon monoksida dan satu set yang berasingan karsinogen dari penggunaan arang batu yang membakar untuk terus nikotin yang mengalir, ditambah pula dengan risiko jangkitan batuk kering atau hepatitis dari mouthpieces yang dikongsi bersama .

2 comments:

 1. OBAT PEMBESAR PENISVIMAX PILLS ASLI Call/Sms; 0856 0795 8895
  http://goo.gl/RJZV8o

  Vimax Asli
  Ramuan herbal alami yang di khususkan untuk kaum pria dewasa, yang berfungsi meningkatkan stamina pria dan memperpanjang alat vital (peny) sesuai BESAR DAN PANJANG yang di dinginkan, secara cepat reaksinya dan hasil permanent.
  Vimax pills Asli asli diformulasikan dari beberapa tumbuh-tumbuhan yang sangat herbal berasal dari seluruh dunia yang telah terbukti akan khasiatnya, anda akan yakin bahwa bahwa Vimax Canada akan dapat menambah ukuran panjang dan lebar penis dan kehidupan dalam sex anda.
  Pembesar Penis
  Vimax asli menggunakan beberapa jenis tumbuhan yang ditemukan dari Polinesia, dimana orang-orang dari suku Mangain berhubungan seksual rata-rata 3 kali setiap malam bahkan lebih, meski ini bukan apa yang anda inginkan, itu bagus untuk mengetahui kemampuan seksual anda yang dapat meningkatkan secara subtansial.

  Sex Shop On Line
  Call Center Hp : 0821 3495 8895
  ( SMS ) 24JAM : 0856 0795 4414
  Pin BlackBerry: 25C7 157B
  Agenobat.69.com/

  OBAT PEMBESAR PENIS
  Lintah Oil
  Alat Pembesar Penis
  Celana Vakoou
  Obat Vimax Asli
  Obat kencing manis
  Obat Sex
  alat bantu sex wanita terbaru
  alat bantu sex wanita terlaris
  ALAT BANTU SEX WANITA
  VIBRATOR PENIS IKAT PINGGANG Call/sms; 0856 0795 4414

  ReplyDelete
 2. sangat bagus sekali postingannya saya suka, mampir ke chord gitar
  chord gitar
  chord gitar

  ReplyDelete